Episcopul Benedict Bistriteanul conferentiaza despre singuratate la Beraria Culturala

SOCIALIZAREA SINGURĂTĂȚII este titlul conferinței pe care Episcopul vicar al Arhiepiscopiei ortodoxe a Vadului, Feleacului și Clujului, Benedict Bistrițeanul, o va susține, în exclusivitate, la „Berăria Culturală”, în cadrul celei de-a de-a 110-a ediții a acestui fenomen cultural-academic clujean.

Episcopul Benedict Bistrițeanul.

Conferința înaltului prelat ortodox va fi urmată de o dezbatere cu publicul, al cărui acces este liber.

Afișul Ediției 110 a Berăriei Culturale 110
Afișul Ediției 110 a Berăriei Culturale 110

Fondatorul „Berăriei Culturale” și organizatorul edițiilor sale, din mai 2013, jurnalistul și istoricul Ion Novăcescu, crede că „singurătatea este consecința gravă și toxică a listei de priorități, de ambiții și de scopuri ale omului așa-zis modern. Cel pentru care imaginea contează, ca să obțină aprecierea publicului și recunoașterea socială.

Ori cea mai puternică imagine posibilă este cea a reușitei, a succesului personal. Imagine care este proiectată în rețeaua socială ca o aură și o calitate personală, cu care individul s-a născut, ori s-a pricopsit din senin. Iar banii, fericirea și împlinirea se revarsă asupra lui, cotidian, ca o cascadă.

Însă, în spatele acestei măști, a imaginii orbitoare și ademenitoare e Valea Plângerii! Fiindcă reușita și succesul personal se obțin prin sacrificarea timpului personal, prin suprimarea nevoilor sufletești și prin ignorarea oamenilor apropiați, iar acest succes are mereu același preț greu: SINGURĂTATEA și goliciunea sufletească.

Ion Novăcescu

Același traseu, aceleași practici și aceleași consecințe toxice le „încasează” și așa-zișii „influenceri”. Ființele machiate tehnologic în personaje pseudo-mitice, atât de invidiate de către adolescenți și mai toți tinerii zilelor noastre.

Pe de altă parte, ”supra-fericiții și împliniții” aceștia – precum Dorian Popa și Contesa Virtuală – recurg la droguri, ca să se mai poată suporta și să mai poată suporta „viața de succes” pe care o duc și o proiectează zilnic adulatorilor invidioși din lumea iluziei. Am văzut la știri „fericirea” și „viața minunată” a acestor influenceri de succes. Și, mai ales, le-am văzut împlinirea și momentul culminant al reușitei personale, când se urcă-n chiloți la volanul mașinilor lor, drogați, fiind sunt opriți în trafic, în extremis, de polițiștii, ori șoferii exasperați.

Socializarea singurătății este deja o manifestare globală și o putem defini a fi acțiunea zilnică, perseverentă a unui individ de a demonstra public că el, viața sa „minunată” și relațiile sale sociale sunt un model de reușită și unul de urmat, fiind de succes.

„Socializarea singurătății” este – în primul rând – o demonstrație publică. „Dar și o auto-demascare a omului singur, care își mărturisește și își strigă singurătatea în pustiul iluziei. Acolo unde nimeni nu-l aude și nu-l vede, fiindcă audiența e formată din Narciși izolați, fiecare, în propria lor celulă roz, cu pereți din oglinzi cu leduri, precum cele ale vedetelor de la Hollywood.

„Socializarea virtuală” e însingurare, de fapt. Această așa zisă socializare e iluzorie, ca și lumea din care provine. Fiindcă te izolează și te rupe de legătura umană cu cei de lângă tine, din lumea reală”. Cam acestea-mi sunt gândurile înainte de întâlnirea cu Părintele Benedict, a cărui rostire despre singurătate abia aștept să o ascult și să meditez la înșelepciunea sa.

Beraria Culturala este un proiect al Fundației Armonia realizat cu sprijinul Municipiul Cluj-Napoca și al Consiliul Judetean Cluj.
Un proiect cultural susținut de Eco Garden Construct
Sponsori Spirituali: Cărțile Poveștile Minunate ale României și Modernizarea României. 1875-1938. Oameni. Idei. Acte și Fapte.
Parteneri: Visit Cluj, PMA Invest, Casino Centrul de Cultura Urbana, Casa de Cultura a Studentilor Cluj-Napoca.
Parteneri media: Cluj24.ro și Radio Renașterea.
Co-producătoare: Dana Patricia Novăcescu.
Consultant: Ioana Calin
Filmare & transmisiune live: Caius Borza
Foto: Media Vox

1 COMMENT

  1. Conferinta inaltului prelat ortodox promite sa fie una deosebita, iar dezbaterea cu publicul este deschisa tuturor celor interesati. Este un eveniment care aduce lumina si intelepciune intr-o lume dominata de imaginea si succesul personal, care deseori vin la un pret greu: singuratatea si goliciunea sufleteasca. Fundatia Armonia, prin proiectul sau, Beraria Culturala, aduce laolalta oameni care se confrunta cu aceste probleme si cauta solutii pentru a gasi un echilibru in viata lor. Suntem recunoscatori pentru sprijinul oferit de catre Municipiul Cluj-Napoca si Consiliul Judetean Cluj, precum si de partenerii nostri, precum Eco Garden Construct, carora le multumim pentru sustinerea lor in promovarea culturii si a valorilor autentice.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here